Zoek binnen ons aanbod van 9 koopwoningen !

Handreiking Zakelijke dienstverlening
Makelaars en Taxateurs
Versie 6.0 met ingang van 6 november 2021

Voor verkopers:

• Houd 1,5 meter afstand.
• Schud geen handen.
• Handel zaken zo veel mogelijk digitaal of telefonisch af.
• Maak eerst een afspraak voordat je langsgaat bij een makelaarskantoor.
• Zeg de afspraak met de makelaar of taxateur af als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
• Zeg de afspraak met de makelaar of taxateur af als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
• Volg altijd de aanwijzingen van de makelaar en taxateur.

Voor kopers:

• Houd 1,5 meter afstand.
• Schud geen handen.
• Handel zaken indien mogelijk digitaal of telefonisch af.
• Maak eerst een afspraak voordat je langsgaat bij een makelaarskantoor.
• Raak tijdens bezichtigingen zo min mogelijk aan, de makelaar opent alle deuren.
• Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°) en zeg afspraken in jouw huis af.
• Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten en zeg afspraken in jouw huis af.
• Volg altijd de aanwijzingen van de makelaar en taxateur.

 

NHG-grens voor hypotheken omhoog

De kostengrens van de NationaleHypotheekGarantie (NHG) is met ingang van 1 januari 2021 gestegen. Daardoor zullen er meer hypotheken voor garantie in aanmerking komen. Vanaf 2021 kun je voor een huis tot een koopsom van 325.000 euro een hypotheek met NHG krijgen. De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 344.500 euro worden geleend. De NHG is ooit in het leven geroepen om in economische barre tijden een vangnet te bieden voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen.

Energielabel woningen verplicht
Vanaf 1 januari 2015 hebben ongeveer vijf miljoen woningeigenaren per brief een voorlopig energielabel ontvangen. Het voorlopig energielabel is NIET voldoende om te voldoen aan de plicht om een label te leveren bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Het voorlopig label dient te worden omgezet in een definitief label. Vanaf 2021 verandert het ‘vereenvoudigd energielabel’ (VEL) naar een meer uitgebreid label. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen. Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Er gelden enkele uitzonderingen: zie www.energielabel.nl. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase EP-online of zoekjeenergielabel.nl zien of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is. De geldigheid van het definitieve label is 10 jaar. In de praktijk betekent dit voor woningen dat er een deskundige moet worden ingeschakeld die fysiek op bezoek zal komen om het juiste label vast te stellen. Deze deskundige zal de kenmerken opnemen; de afmetingen, isolatievoorzieningen en installaties (bv c.v.ketel en zonnepanelen). Als er bij oplevering geen definitief energielabel aanwezig is, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) optreden. Dat wil zeggen dat er kan worden aangeschreven om binnen een bepaalde termijn het energielabel alsnog te laten registreren. De ILT kan een zogenoemde 'last onder dwangsom' opleggen als het energielabel niet binnen de gestelde termijn alsnog geregistreerd is. Als dat niet wordt gedaan, moet de dwangsom worden voldoen. De dwangsom voor een woningeigenaar bedraagt momenteel ca. € 435,- voor natuurlijke personen en ca € 870,- euro voor rechtspersonen. Met aanvullende vragen over handhaving en boete kan er contact worden opgenomen met de ILT: www.ilent.nl of 088 489 00 00.